פירוק שיתוף
כחלק מתפקידי כעורך דין, לא אחת, מגיעים לפתח משרדי סכסוכים משפטיים של יורשים בנכס. הכלל המנחה במקרים מסוג זה הוא לנסות לפתור את המחלוקת בהסכמה הדדית של הצדדים ובכך לפטור את הצדדים מנקיטת הליכים משפטיים והוצאת מיותרות, יחד עם זאת, במקרים מסוימים, המחלוקת בין הצדדים נגועה בשיקולים לא רציונליים המסכלים כל ניסיון להביא לפתרון הסכסוך בהסכמה כך שלא נותרת כל ברירה אלא להגיש תביעה לפירוק שיתוף לביהמ"ש המוסמך.
סעיף 37 לחוק המקרקעין, תשכ"ט1969 (להלן: "החוק") עוסק בפירוק שיתוף וקובע כדלקמן:
- (א) כל שותף במקרקעין משותפים זכאי בכל עת לדרוש פירוק השיתוף.
(ב) היתה בהסכם שיתוף תניה השוללת או מגבילה את הזכות לדרוש פירוק השיתוף לתקופה העולה על שלוש שנים, רשאי בית המשפט, כעבור שלוש שנים, לצוות על פירוק השיתוף, על אף התניה, אם נראה לו הדבר צודק בנסיבות הענין.
תביעת פירוק שיתוף היא למעשה כלי משפטי המאפשר לאחד או יותר מבעלי הזכויות בנכס לפנות לבית המשפט ולבקש את פירוק השותפות בנכס. סעיף 40 לחוק מוסיף וקובע כי כאשר נכס המקרקעין הינו ניתן לחלוקה יהיה פירוק השיתוף בדרך של חלוקה בעין דהיינו, כל בעל זכויות יקבל חלק מוגדר בנכס אשר יהיה בבעלותו הבלעדית. ובמקרקעין שאינם ניתנים לחלוקה, וכן אם נוכח בית המשפט כי חלוקה בעין תגרום הפסד ניכר לשותפים, יהיה פירוק השיתוף בדרך של מכירת המקרקעין וחלוקת הפדיון.
להלן דברי כבוד השופט חשין בעניין רדילביץ (רע"א 1017/97 רדילביץ נ' מודעי, פ"ד נב (4) 625):
"המשפט אין בכוחו להשכין שלום בין שותפים – או אף בין שותפים המתקשים להגיע להבנה זה-עם-זה – ובהיעדר כלים בידו להשכין שלום ביניהם, מקנה הוא זכות-יכולת לכל אחד מן השותפים לבקש פירוק השותפות".
מה צריך לדעת על פירוק שיתוף?
- כשיש משפחה שירשה נכס מסוים אבל יש חילוקי דעות מתי למכור ולמי אין ברירה אלא לפרק את השותפות של היורשים בנכס. מלבד עוגמת הנפש הברורה זה כרוך גם בטיפול משפטי שחייב להיות דיסקרטי ומלא הבנה וענייניות. הכול, כדי למנוע הידרדרות נוספת למצב של סכסוך הרבה יותר מורכב וממושך. לשם כך נחוץ איש מקצוע שיידע לנווט ולנהל את המשא ומתן כדי להגיע לתוצאה מוסכמת על כולם.
- מכירת חלק מהנכס אינה רצויה אף פעם אם זה לא כל הנכס עצמו ולכן יש כאלה שמתנגדים לכך וגוררים זאת למשפט. יש לדעת כי אם מנהלים את הדרישה לפירוק בתבונה אפשר למצוא פתרונות יצירתיים ועל זה בדיוק אמון איש המקצוע שמייצג אתכם במסירות. המטרה היא להגיע לתוצאה שכולם יחיו איתה בשלום ולהבין את מניעי כל הצדדים לשם כך.
- החוקים והסעיפים שכרוכים בפירוק כזה מורכבים ולכן רק איש מקצוע שיש לו ניסיון יוכל לעזור לכם להגיע למצב שבו תוכלו להמשיך הלאה מבלי להסתבך גם משפטית. המטרה היא לפתור מצב שהוא קשה גם רגשית, גם פיננסית וגם חוקית ויש צורך במי שמבין בכל דקויות החוק לפתור זאת.
עורך דין לפירוק שיתוף
עורכי דין יכולים ללוות אתכם ברגעים הטובים והמשמחים של החיים, לקראת עסקה מוצלחת. הם לצדכם גם בזמן בעיות שיש לפתור. פירוק שיתוף משפחתי בנכס שירשתם מחייב את כל הרגישות הנדרשת יחד עם יצירתיות ומקצועיות. המטרה היא להגיע לפתרון מוסכם ולשמור על הזכויות של כולם, כמו גם לפתור מצב שהוא סבוך משפטית. עו"ד אריאל ז'אן מתמחה במצבים כאלה שבהם נחוצה חשיבה יצירתית בדיוק כזאת, למענכם.