עריכת צוואה
האם יש ברשותכם נכס/ים? האם כבר ערכתם צוואה?
צוואתו של אדם נועדה להסדיר את חלוקת רכושו לאחר פטירתו.
בהיותי עו"ד המתמחה, בין היתר, בעריכת צוואות, לא פעם, יוצא לי להיתקל במקרים קשים של סכסוכי יורשים בקשר עם חלוקת העיזבון, סכסוכים אשר בחלק לא מבוטל של המקרים מגיעים עד לפתחו של בית המשפט.
חשוב להבין שלא מדובר במחלוקות על כסף בלבד, במרבית המקרים הסכסוכים הללו טעונים גם בהמון רגשות ואגו מצד בני המשפחה – דבר שמקשה עוד יותר על הסיטואציה ועל מציאת פתרון רציונלי לסכסוך.
עריכת צוואה בצורה ברורה ונכונה משפטית, תביע בצורה הטובה ביותר את רצונו האמיתי של המוריש ועשויה לחסוך ליורשים מחלוקות לגבי חלוקת הרכוש, סכסוכים, עוגמת נפש, והוצאות משפטיות מיותרות.
משרדינו מטפל בהכנת צוואות מהפשוטות ועד המורכבות ביותר.
עריכת צוואה: מדוע חשוב לערוך צוואה?
- מניעת מחלוקות עתידיות בין היורשים– צוואה הכתובה בצורה נכונה משפטית וברורה תביע בצורה הטובה ביותר את רצון המצווה ובכך תייתר מחלוקות ומלחמות עתידיות בין היורשים על העיזבון.
- מקום מושבו של הנפטר– רבים לא מודעים לכך, אך לפי הוראות הדין הישראלי (סעיף 137 לחוק הירושה) על ירושתו של אדם חלים הוראות הדין החל במקום מושבו של המוריש בשעת מותו. כך למשל מי שחי בתקופה בטרם פטירתו בלוס אנג'לס יחולו על ירושתו הדין במדינת קליפורניה. על כן, בטרם עריכת צוואה יש לווודא שעריכת הצוואה נעשית בהתאם לדין המקומי הקיים במקום פטירתו של המוריש.
- הנחיות לעניין אופן השימוש בנכסים- הצוואה הינה כלי משפטי המאפשר לנו לדאוג לקרובים לנו גם לאחר פטירתנו. לדוגמא- בנוסף לאופן חלוקת הרכוש שנקבע בצוואה, המוריש יכול לציין בצוואה הוראות מפורשות הקובעות כי ליורש מסוים יתאפשר לגור בדירה ו/או לעשות שימוש בנכס (המהווה חלק מהעיזבון) עד לסוף חייו ומבלי שיתר היורשים יוכלו למכור או להשכיר את הנכס הספציפי. בדרך זו, יכול המוריש לדאוג למי מיורשיו ולהבטיח את זכויותיהם גם לאחר לכתו לבית עולמו.
עריכת צוואה – דאגה לעתיד
רבים מאיתנו נוטים שלא להקדיש מחשבה יתרה על יום מותנו ומשכך לא נערכים בהתאם לקראתו. יחד עם זאת, חשיבה והיערכות מקדמית לאירוע מסוג זה הינה הכרחית במידה וחשוב לנו שהרכוש שצברנו במרוצת השנים יחולק לקרובים לנו באופן ובצורה שאנחנו רוצים. לפיכך, אין להקל ראש בעריכת צוואה המסדירה באופן נכון את רצון המצווה. עורך דין אריאל ז'אן ישמח לסייע.
צוואה היא הדרך הנכונה, היעילה והבטוחה ביותר, לחלוקת עיזבון על פי רצונו של אדם שנפטר. מדובר מסמך משפטי, שמסדיר את חלוקת הרכוש, על פי עריכת צוואה. ישנם ארבעה סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעל פה, צוואה בפני רשות כלשהי, וצוואה בעל פה. המסמך מתייחס לרכוש שהיה לאדם בזמן מותו, והוא כולל הוראות מדויקות ובאם ישנם גם תנאים לביצוע. ישנן צוואות כלליות, בעלות קווים מנחים כלליים בלבד. חשוב מאוד לציין כי אין הגבלה על מספר הצוואות שאדם מכין, אך המאוחרת ביותר שנערכה, היא התקפה. על מנת לערוך צוואה באופן מסודר, חשוב לדעת מהו סוג הצוואה שרוצים ומומלץ להקפיד על קיומם של רכיבי יסוד הנכונים לצוואה זו. לכן, באם אתם מעוניינים בעריכת צוואה, פנו אל אריאל ז'אן, משרד עו"ד, בעל ידע וניסיון רב בליווי עריכת צוואות שידאג לכל זכויותיכם.
עריכת צוואה – לא דבר של מה בכך
ישנם אנשים הנוטים לחשוב כי עריכת צוואה היא דבר פשוט. שאפשר פשוט להעלות על הכתב מה נרצה במידה ונמות, ובכך זה מסתיים, דבר שהוא טעות יסודית. עריכת צוואה קובעת מי יהיו יורשיו של המצווה וכיצד יחולקו נכסי עיזבונו. ראו לציין כי ניתן לקבוע תנאים אשר רק במידה ויקוימו, יירש אדם את חלקו. עריכת הצוואה יכולה להיעשות לבד, מה שלא מומלץ, או להיערך על ידי עורך דין או בפני בית משפט. על מנת שהצוואה תקוים, היא חייבת לעמוד בדרישות חוק הירושה, אחרת יתכן ועשוי אדם שנושל או שנפגע ממנה, להגיש התנגדות לקיומה. ישנם אנשים שלא יכולים לערוך צוואה לדוגמת אלה שלא מלאו להם 18, ומי שהוכרז פסול דין מאחר והוא לוקה במחלת נפש או בעיה שכלית ולכן אינו מסוגל לדאוג לענייניו.
אל תשאירו לרגע האחרון
עריכת צוואה היא עניין רגיש ולא פשוט, לכן אל תחכו לרגע האחרון כדי לערוך אותה. פנו עוד היום אל מומחה בתחום, אריאל ז'אן, משרד עו"ד, בעל ידע וניסיון רב בליווי ועריכת צוואות, שידאג לכל זכויותיכם.
שאלות ותשובות
שאלה: האם כל אדם יכול לערוך צוואה?
תשובה: כל אדם שהינו כשיר משפטית ומעל גיל 18 רשאי לערוך צוואה.
שאלה: האם קיימת חובה להפקיד צוואה אצל רשם הירושה?
תשובה: אין חובה חוקית שכזאת, יחד עם זאת, מומלץ מאוד להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושות.