מכירת דירת ירושה בין אחים
מכירת דירת ירושה בין אחים מהווה נקודת מפגש בין דיני המקרקעין לבין דיני משפחה. עסקה זו מלווה בדרך כלל בחילוקי דעות וחוסר הסכמה בין היורשים מה שהופך את ביצוע העסקה למשימה מורכבת ועדינה. בהתאם לכך, אין ספק שהאדם הנכון למשימה חייב להיות לא רק מקצועי כי אם גם דיסקרטי ורגיש. שילוב ענייני הירושה יחד עם דיני מקרקעין דורש ידע רב וניסיון תוך מתן פתרונות יצירתיים במטרה לגשר על הפערים באופן כזה שייתר את הצורך בפנייה לביהמ"ש.
מה צריך לדעת על מכירת דירת ירושה בין אחים?
- לא תמיד מחלוקות על בעלות על דירות נובעות כתוצאה מריב משפחתי. יש לפעמים אינטרסים שונים שבגללם מעדיפים האחים לחלק אחרת את הבעלות על דירה שקיבלו בירושה ולהעביר בעלות על ידי מכירת דירה לאחד האחים או ליותר. את העסקה והחוזה הזה חייבים לעשות בצורה נבונה ומבלי לקפח זכויות של אף אחד מהמשפחה ובתוך כך לשמור על ערך הדירה ולהציע אופק עסקה והשקעה שכולם ירוויחו מכך.
- הדקויות של עסקה כזאת חייבות להישקל בכובד ראש כדי שלא ייווצר מצב כזה שבעתיד מישהו מהאחים יטען לקיפוח בגלל השקעה בנכס שהשתבח מאוד והצליחו להרוויח ממנו יותר מאשר חשב שיוכלו. לכן, יש להציג את כל המידע הגלוי והידוע לבני המשפחה מבלי לקפח אף אחד. יש לפרוס את כל האפשרויות כדי שכל החלטה תתקבל בצורה הנכונה והשקופה ביותר.
- דיני ירושה הם תחום רגיש שקובעים את חלוקת הרכוש במקרה שיש צוואה חוקית ותקפה משפטית, לעומת מצבים שבהם אין צוואה כלשהי ולכן יש להוריש את העיזבון על פי דין. התמצאות ועיסוק בחוקי הנדל"ן עוזרים לכל עורך דין כזה לייעץ לכם על מלוא ההשלכות של עסקה כזאת שבה מוכרים לאחד מבני המשפחה את החלק בדירה שאין עניין בו מסיבות שונות.
- במקרה בו, לאחר משא ומתן בין היורשים, נראה כי כל צד מבוצר בעמדתו ולא ניתן להגיע להסכמות בנוגע לאופן מכירת הדירה, ניתן להגיש תביעה לפירוק שיתוף לבית המשפט המוסמך ובכך למעשה לתת לבית המשפט את הסמכות להורות על אופן מכירת הנכס וחלוקתו בין היורשים.
מכירת דירת ירושה בין אחים – התחום הרגיש של משפחה ונדל"ן
להבדיל מעסקה רגילה המונעות משיקולים כלכליים גרידא, עסקת מכירת דירת ירושה בין אחים היא עסקה שמעורבים בה רגשות רבים ולכן רצוי לנהל אותה בזהירות וברגישות המתבקשת. חשוב שעורך הדין המנהל את המכירה יציג את כל המידע בשקיפות מלאה וייתן לכל יורש את מקומו להביע את עמדתו. למידע נוסף, ניתן לפנות אל עורך דין אריאל ז'אן.
שאלות ותשובות
אם מכירת דירה שהתקבלה בירושה הינה פטורה ממס שבח בעת המכירה
תלוי, המכירה תהיה פטורה ממס שבח בתנאי שדירת הירושה הנמכרת עומדת בהוראות בסעיף 49ב(5) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) שהינם:
(א) המוכר הוא בן זוגו של המוריש, או צאצא של המוריש, או בן זוגו של צאצא של המוריש;
(ב) לפני פטירתו היה המוריש בעלה של דירת מגורים אחת בלבד;
(ג) אילו היה המוריש עדיין בחיים ומוכר את דירת המגורים, היה פטור ממס בשל המכירה.
בנוסף, גם אם לא מתקיימים התנאים הנזכרים לעיל, במידה ודירת הירושה הנמכרת הינה דירתו היחידה של המוכר המוכר יהא רשאי לעשות שימוש בפטור הפרסונאלי שלו לפי הוראות סעיף 49(ב)2 לחוק.
קיבלתי דירה בירושה, כיצד אני רושם את הזכויות בה על שמי בלשכת רישום המקרקעין?
ראשית, יש לפנות לרשם הירושה בבקשה להוצאת צו ירושה (או צו קיום צוואה במידה והמנוח השאיר אחריו צוואה), עם קבלת צו הירושה יש להגישו אל לשכת רישום המקרקעין (טאבו) לביצוע הרישום האמור.